299
KRONOR
"Ett riktigt fynd och en ytterst prisvärd inkörsport för den som vill utforska högkvalitativ rom."
– Robert Montgomerie, Vinbörsen, mars 2024
91 poäng! "Bäst i klassen!"
– Anders Enquist, Livets Goda, 2022
Mantuano består av en blandning av rom från olika fat där den äldsta komponenten har en ålder på upp till åtta år. Blandning är en mycket vanlig, om inte given, teknik när det kommer till att skapa rom och varje producent har sitt eget tillvägagångssätt. Råvaran som används till denna rom är sockerrörsmelass och destillering sker genom en kombination av tre olika metoder – enkel kopparpanna, så kallad pot still, kolonnpanna samt ett mellanting av dessa två som kallas batch kettle still. Den sistnämnda är en mycket sällsynt variant där en stor kopparpanna är sammankopplad med en kolonnpanna. Förenklat skulle man kunna säga att denna metod omfamnar det bästa av två världar vad gäller kopparpannans förmåga att skapa rustika destillat med karaktär av basråvaran samt kolonnpannans produktionseffektivitet.
Denna minst sagt välgjorda mörka rom bjuder på en stor och nyanserad doft där inslag av torkad frukt, arrak och karamelliserat farinsocker dominerar, följt av finstämda chokladtoner och en inbjudande nötighet. Smaken är generös, fyllig och relativt torr med en liten restsötma som rundar av helhetsupplevelsen på ett mycket behagligt vis. Här kompletteras paletten med inslag av apelsinskal, sultanrussin och vaniljfudge och det hela knyts samman av en läckert åtstramande fatkryddighet där toner av kanel, örter och hintar av piptobak gör sig påminda. En utsökt rom att avnjuta rumstempererad som avec, gärna tillsammans med nötiga, chokladdrivna och knäckiga desserter såsom chokladtryfflar, chokladfondant med rostade hasselnötter eller en klassisk crème brûlée.