Rom är ett destillat av antingen sockerrörsjuice eller av biprodukten melass. Rom får bara tillverkas i länder/regioner där det växer sockerrör till exempel Karibien eller olika öar i stilla havet. Rom får däremot tappas eller blandas var som helst. Slutprodukten måste hålla en lägsta alkoholhalt på 37,5 % (EU-Krav) och får vara så starkt som 85%. Rom som är tillverkad av tillexempel sockerbeta får inte kallas rom. På Gotland tillverkas till exempel en ”rom” gjord på sockerbeta som kallas ”Altissima”.
Rom som är tillverkad av tillexempel sockerbeta får inte kallas rom.
Hur tillverkas rom?
Beroende på tradition så är råmaterialet lite olika. Rom tillverkad av sockerrörsjuice kallas på franska Rhum Agricole. Den rommen kommer då från de franska departementen/ kollonierna: Martinique, Guadaloupe, Haiti m.m.
Om råvaran däremot är melass som är en biprodukt från sockertillverkning så kallas produkten Rhum industrielle. Beroende på råvaran, det lokala vattnet, jäsningstiden av mäsken, destilleringsmetod, får man fram olika stilar på rommen. Nedan följer en grov generalisering av olika stilar på rom.
DEN FRANSKA STILEN
Begrepp som ”Rhum industrielle” och ”Rhum agricole” hör hemma på de franska öarna i västindien. Typiskt för den franska stilen är att den ofta har en ovanligt hög alkoholhalt samt att den är torrare än sina syskon. Framför allt är det ”Rhum agricole” man pratar om när man pratar om fransk stil på rom.
Som nämnt ovan så är grundråvaran sockerrörssaft. Jäsningen är kort (24-72 timmar) och alkoholhalten uppgår till 4,5-9%, på mäsken. Därefter destillerar man drycken, oftast i enkelpannor men kolonnapparater förekommer. Lagringen sker inte sällan på franska cognacsfat av europeisk ek. Den europeiska eken är rik på tanniner vilket bidrar med strävhet till spriten.
Det varma klimatet i västindien bidrar till en snabb mognad. Det sägs att ett års lagring i tropikerna motsvarar 3 år i Skottland.
DEN BRITTISKA STILEN
Den brittiska stilen hittar vi främst på öarna Jamaica, Barbados och Guyana. Den är torrare än den spanska stilen och något sötare än den franska. Typiskt vid framställning av den här typen av rom är den långa jäsningen av melassen tillsammans med destillation, ofta i enkelpanna.
DEN SPANSKA STILEN
Den spanska stilen känns ofta igen då den är något sötare än den engelska eller franska, vanligen lagras också rum med den här etiketten även om det är vanligt att färgen filtreras bort. Regioner där den här typen av rom förekommer är på Cuba, Puerto Rico och Gran Canaria
Hur dricker man rom?
Rom är vanligt som cocktailingrediens och förekommer i otaliga klassiker, där Mojito, Daiquiri och Pina Colada är väl värda att nämnas. Utöver detta så konsumeras rom ofta som avec i för aromens skull, fördelaktiga glas.
Används i:

Mojito
- Rombaserat Ljus

Daiquiri
- Rombaserat Ljus