Shopping cart close

Artiklar

spritsorter

Bitter

Själva definitionen av en bitter är en spritbas som kryddats på ett sådant sätt att smakprofilen är just bitter. Det finns inga strikta regelverk som beskriver vilken spritbas som är nödvändig, inte heller att det måste vara just spritbas, något som gett upphov till alkoholfri bitter. En vanlig och helt korrekt uppfattning om drycker som går under kategorin bitter är att de smakar otroligt komplext och mörka toner som kaffe och lakrits är ofta att finna.
Bitters förknippas också ofta med digistif alltså själva motsatsen till aperitif, man konsumerar alltså dessa efter maten och kryddsättningen är ofta satt på ett sådant sätt så att den underlättar matsmältningen.
 

”Själva definitionen av en bitter är en spritbas som kryddats på ett sådant sätt att smakprofilen är just bitter”

Hur tillverkas bitters?

Kryddor är själva själen i en bitter och det är framför allt det som avgör smakprofilen. För att få ut så mycket smak som möjligt ur kryddorna så infuceras eller destilleras råspriten med kryddorna. När detta är klart sötar man drycken och vissa producenter väljer även att fatlagra, för en rundare och mer komplex smak.

Var tillverkar man bitters?

Bitters produceras över hela världen och inte sällan finner man producenter i mindre alpbyar runt om i Europa där tillgången på alpväxter med en fördelaktig smakprofil alltid varit god. 

Urbana miljöer runt om i Italien är också att betrakta som fästen för dryckeskultur relaterat bitters.

Hur dricker man bitters?

Först och främst behöver man skilja på bitters och bitters. Det finns de som är av sedda att dricka som de är, vilka oftast kallas alpbitters eller amaris, och de som bara ska smaksätta cocktails genom några droppar, så kallade cocktailbitters.

En vanlig servering av alpbitters eller amaris är väl kylda, detta för att ta udden av den så ofta intensiva smaken utan att på något sätt tumma på egenskaperna hos kryddorna. Cocktailbitters däremot droppas i drinkar och är så intensiva i smaken att ett större mått skulle fördärva hela smakprofilen. Små mått däremot gör förmodligen bara drinken gott.

En underskattad servering är att droppa några droppar cocktailbitters i ett glas med bubbelvatten för att på så sätt ge drinken en smakrik karaktär. 

Hem
Menu
Scroll To Top Sidebar