Shopping cart close

Artiklar

Brandy Armagnac & Brandy
spritsorter

Armagnac & Brandy

Begreppet Brandy är en förenkling av föregångaren ”brandeweijn” vilket i sin tur kommer från bränt vin och i det finner vi också definitionen av vad destillatet är för något.  

”Begreppet Brandy är en förenkling av föregångaren brandeweijn”

Av vilka råvaror gör man Armagnac och Brandy?

Brandy är ett samlingsnamn som främst refererar till destillerat vin, druvor är alltså basen, som oftast. Det är inte helt ovanligt att man pratar om brandy i sammanhanget fruktdestillat, till exempel äppel-brandy om Calvados eller plommon-brandy om den balkanbördiga Slivovitsen. Mer om dessa destillat kan du läsa under Frukt och druvsprit medans vi behandlar den franska armagnacen och mer typisk druvsprit från medelhavsområdet i det här kapitlet. 

Hur tillverkas Armagnac och Brandy?

Att Brandy är destillerat vin må vara nämnt men det slutar sällan där. Brandy lagras som oftast på ekfat får att få sin karaktäristiska färg och karaktär. Det är under den processen som destillatet utvecklar sin karamelliga och ytterst komplexa smak och doftprofil. Generellt sett är inte Brandy ett destillat styrt av ramar och regler, Armagnac däremot.

Armagnac är ett distrikt som man finner i sydvästra Frankrike där man producerar en brandy med samma namn. 

Destillatet görs uteslutande på vindruvor och ofta Ugni Blanc, likt sin mer kända lillebror Cognac. För att få kallas Armagnac så ska druvorna också komma från någon av nedan distrikt;

  • Bas-Armagnac
  • Ténarèze
  • Haut-Armagnac  

Lagringsregler förekommer och nedan följer en lista på vad producenterna har att förhålla sig till;

  • Blanche – minst tre månader på ståltank. *** eller VS – minst 1 år
  • VSOP – minst 4 år
  • Napoléon – minst 6 år
  • Årgångsbetecknad armagnac, XO eller Hors d’Âge – minst 10 år.

Hur dricker man Armagnac och Brandy?

Vanligen konsumeras den här typen av destillat som Avec, dvs efter en måltid och serverad ”ren” ur ett väl valt glas som främjar dryckens aromer. 

Hem
Menu
Scroll To Top Sidebar