Shopping cart close

Artiklar

Aperitif
spritsorter

Aperitif

En aperitif är en dryck som är tänkt att konsumeras innan en måltid och är därför kryddad på ett sådant sätt att den öppnar upp smaklökarna. Den är som regel alltid bitter och ibland torr i sin smakprofil och den förekommer både med och utan alkohol för det är som nämnt själva smakprofilen som definierar kategorin. 

”En aperitif är en dryck som är tänkt att konsumeras innan en måltid och är därför kryddad på ett sådant sätt att den öppnar upp smaklökarna.”

Hur tillverkas Aperitif?

Generellt kan man säga att aperitifer är kryddade drycker och det förekommer både vin, sprit och alkoholfri bas. Principen är den samma och det handlar alltså om att åstadkomma en dryck med en behaglig beska, komplex smakbild men som är lätt nog att inte ta udden av smaklökarna innan måltiden. 

Kryddor som används är ofta medelhavsörter, citrusfrukt, bark, rötter och bär och de smaksätter man själva basen med. Metoder som används kan vara destillering, perkulering eller för den delen infusering för att drycken ska ta som bra smak som möjligt från kryddsättningen. Slutligen sötas drycken för att balansera och höja smakerna en aning samt balansera den så intensiva beskan som är vanligt förekommande.

Var tillverkar man aperitif?

Aperitifer kan tillverkas över hela världen och i grunden är Aperitif som koncept något som förekommer över större delarna av klotet. Traditionen bärs dock som stoltast av sydeuropeiska nationer som också har en mer kontinental syn på alkoholhaltig dryck. Några exempel är Frankrike, Spanien, Grekland och Italien där aperitiftraditionen är stadigt närvarande under flera av dagens måltider.

Hur dricker man Aperitif? 

En av de vanligaste dryckeskulturerna kopplat till Aperitifer finner man i Italien där så kallade aperitifbitters konsumeras med torra viner, vermouth eller bubbelvatten. Spritz är ett typiskt serveringssätt tillsammans med drinkar som Negroni, Sbagliato eller Europino.

Hem
Menu
Scroll To Top Sidebar