Shopping cart close

Artiklar

Anissprit
spritsorter

Anissprit

När man sammanfattar kategorin Anissprit så pratar man främst om Pastis, Oozu, Sambuca, Raki och Absint. Det som länkar samman de olika destillaten är smaken av just Anis, i övrigt skiljer de sig åt med ett brett spann. Kryddan har sina rötter vid medelhavet och det är också där man vanligen finner produktionen av dessa drycker. 

”Det som länkar samman de olika destillaten är smaken av just Anis, i övrigt skiljer de sig åt med ett brett spann”

Hur tillverkas Anissprit?

Själva framställningen bygger på att man med hjälp av neutral sprit, destillerad på spannmål eller druvor som oftast, kryddas med valda kryddor, där anis utgör den huvudsakliga kryddsättningen och med det smakprofilen. 

Ofta förekommer andra kryddor såsom lakritsrot och fänkålsfrön. Socker används ofta för att söta produkten och på så sätt lyfta smaker och göra den mer ”lättdrucken”.

Var tillverkar man Anissprit?

Anissprit i generella termer produceras över hela världen men, om man zoomar in på specifika anisdestillat så kan man också koppla dessa till specifika regioner. Oozu till exempel, produceras i Grekland, Pastis i Frankrike och Raki i Turkiet.

Hur dricker man anissprit?

Det är inte helt ovanligt att man framför allt ”shottar” sin Sambuca, men ett mer klassiskt serveringssätt är ju att servera sitt anisbrännvin med eller utan is och i ett högt glas med vatten.  Fransmännen föredrar sin Pastis i samband med den sydfranska sporten Pétanque, eller som den också kallas Boulle.

Det klassiska serveringssättet för Absint däremot skiljer sig från de andra sorterna. Absint är ofta torrare än sina kusiner vilket innebär mindre socker i blandningen. Den har generellt också en betydligt högre alkoholhalt, ofta runt 60%.

Ofta häller man absinten över en speciell sked som håller en sockerbit. På så sätt tar sig absinten genom sockerbiten ned i glaset. Avslutar gör man med att hälla vatten genom sockerbiten tills den smält.

Ett annat serveringssätt relaterat absint är att doppa en sockerbit i anisbrännvinet för att sedan placera den på en sked. Till sist släcker man den brinnande sockerbiten genom att hälla absint över ned i ett glas. Mest en gimmick, med en visuellt snygg sådan.

Hem
Menu
Scroll To Top Sidebar