Shopping cart close

Artiklar

Akvavit och kryddat brännvin
spritsorter

Akvavit och kryddat brännvin

Brännvin är samlingsnamnet för sprit som kategori, i grund och botten. Precis som med Brandy så kommer namnet från ”Brandeweijn” som betyder bränt vin. När man pratar om brännvin så är det dock destillerad brygd av spannmål som man i regel menar och inte sällan är det också filtrerat och på så sätt renat för en klarare smak. Akvavit eller som det också känns igen, Aquavit är i grund och botten brännvin, men som kryddats till önskad spakprofil. 

”Namnet Akvavit kommer från latinets ”Aqua vitae” som förenklat betyder livets vatten.”

Av vilka råvaror gör man Akvavit?

Aquavit är ett neutralt destillat, det vill säga okryddat och olagrat. Oftast används spannmål som grundråvara men man kan egentligen destillera brännvin av allt som innehåller någon form av stärkelse. Spriten kryddas i produktionen med framför allt kummin, som EU anger som ett krav. När det gäller övrig kryddsättning så är det tillåtet, och smaker som honung, dill, eller brynt smör förekommer.

Hur tillverkas Akvavit?

Som ett första steg behövs en neutral spritbas, läs okryddat brännvin. Till den tillsätts sedan kryddor enligt bestämt recept men hur man kryddsätter spriten skiljer sig från producent till producent. Vanligt är att kryddorna destilleras med spriten, induceras efteråt eller tillsätts som extrakt innan buteljering. 

Inte sällan så fatlagras akvaviten för en rundare karaktär. Både nya och begagnade träfatfat förekommer. Ek dominerar virkeskvaliteten på faten.Spriten måste, enligt regelverket buteljeras vid minst 38% ABV.

Var tillverkar man Akvavit?

Akvavit har sina rötter och konsumeras huvudsakligen i Skandinavien. Smakprofilen skiljer sig åt mellan länderna och generellt kan man säga att dansk akvavit är lite grövre till karaktären, den norska är lite lättare och den svenska befinner sig någonstans där emellan.

Hur dricker man Akvavit?

Det klassiska serveringssättet är direkt från frysen i ett så passande snapsglas. Inte sällan finner man även en cocktail eller två listade på seriösare cocktailbarer. 

Hem
Menu
Scroll To Top Sidebar