Shopping cart close

Artiklar

Fördjupning

Storyn om Plantation

Med stor nyfikenhet och smak för det vackra och goda i livet är Alexander Gabriel på outtröttlig jakt efter de optimala smakupplevelserna. Som entreprenör är han både hantverkare och modernist. Han söker de mest exakta och avancerade produktionsmetoderna och han vet att vägen till mästerlig cognac och mästerlig rom går via hantverk, noggrannhet och passion.

” ”Varje ö har sina egna smaker. Jag älskar autentiska produkter som fångar personligheten och platsen där de produceras.”

År 1989 upptäckte Alexandre Gabriel cognachuset Maison Ferrand, ett av de äldsta i hela Cognacregionen. Maison Ferrand hade ett odiskutabelt rykte men försäljningen haltade. Alexandre Gabriel blev närmast uppslukad och kastade sig omedelbart in cognacshantverkets alla mysterier och detaljer. Med passion följer resor och möten med andra passionerade själar. Snart hade han etablerat ett nätverk och kunde börja distribuera sin cognac utifrån de värderingar och visioner som drev honom. I dag, trettio år senare, är detta nätverk till stor del detsamma.

På 1990-talet började Alexander Gabriel resa runt i Karibien på jakt efter de bästa romsorterna han kunde finna. Resultatet blev Plantation, en serie hantverksrom från de olika platser han besökte i övärlden. Femton år senare kröntes hans livsverk med att han vid årliga Golden Rum Awards tilldelades 2012 års hederstitel ”Master Rum Blender of the Year”. Han utsågs också till ”Distiller of the Year” av American Distilling Institute.

Sedan många år driver och äger Alexander Gabriel cognacshuset Maison Ferrand. Han har fått en mycket aktad ställning i dryckesbranschen och de tre märken han arbetar med säljs över hela världen: Plantation Rom, Ferrand Cognac och Citadelle Gin. Alla tre är genuina hantverksprodukter som var för sig berättar om den plats, eller den terroir, där de producerats.

Mångfald och terroir

När Alexandre Gabriel upptäckte att den karibiska övärlden ruvade på så många romsorter med dussintals olika uttryck började han, mån om resurser och tillgångar, att sälja några av sina begagnade cognacsfat till de romdestillerier som hade hamnat på hans radar. 

”Varje ö har sina egna smaker. Jag älskar autentiska produkter som fångar personligheten och platsen där de produceras. Jag fascinerades tidigt av den närmast överdådiga mångfalden. Det var en ren lycka att få smaka på de bästa romfaten från de olika öarna och upptäcka hur skillnaderna i jäsning och destillering skapade så olika resultat. Det var då jag såg möjligheterna. Jag funderade på vad jag och mitt team skulle åstadkomma om vi använde de metoder vi kände så väl från lagring av cognac. Det var så Plantation föddes”, berättar han.

Alexandre Gabriel växte upp på en gård och han bor än idag på en jordbruksfastighet. Han har lantbruket i sina gener. Just därför är själva platsen där sockerrören odlas och spriten destilleras så viktig för honom. Plantations syfte är att fånga det unika som vinvärlden kallar terroir. Numera tillbringar Alexandre Gabriel flera månader om året i Karibien där han reser runt på jakt efter de bästa romfaten. Han har etablerat flera kontakter och partnerskap med producenter som delar han passion. Med flera av dessa har han nu samarbetat under snart två decennier. I dag äger Plantation det legendariska romdestilleriet West Indies Rum Distillery på Barbados och är delägare i det statliga National Rum of Jamaica, som i sin tur äger Clarendon Distillery och Long Pond Distillery. Ägarskapet säkrar tillgången och kvaliteten från två av de mest betydande romländerna Barbados och Jamaica

Hem
Menu
Scroll To Top