Shopping cart close

Artiklar

Old Fashioned Historia Nu och då
Fördjupning

Old Fashioned nu och då

David Kringlund

David Kringlund är en profil inom branschen och vinnare av Bartender-VM

Old fashioned är en av de där drinkarna som tidlöst navigerar genom trender och nytänkande.

”drinken följer den klassiska formulan för hur en cocktail definierades i början av 1800-talet”

Old fashioned är en av de där drinkarna som tidlöst navigerar genom trender och nytänkande. Drinkens sanna historia är något diffus, som så ofta är fallet när cocktail-historia kommer på tal. En sak är dock säker, och det är att drinken följer den klassiska formulan för hur en cocktail definierades i början av 1800-talet, sprit, socker, bitters och vatten, då under benämningen whiskey cocktail. Från början, ska tilläggas, var detta ingen hantverksmässig blandning och den serverades ofta utan is och innan frukost.

Kring 1870-talet däremot så började ambitiösa bartenders att blanda så kallade ”improved whiskey cocktails”. Det var helt enkelt Old Fashioneds till vilka man tillsatte en skvätt absint, curacao och maraschino-likör. 

Resultatet av detta ledde till att konservativa cocktail-konsumenter, som föredrog sin whiskeycocktail så som den serverades innan den blev ”improved”. Det var då man började beställa ”The Old Fashioned Whiskey Cocktail”.

Idag kallar vi drinken, kort och gott, ”Old fashioned” och receptet har, men hjälp av yrkesskicklighet, förfinats till perfektion. Rötterna är kvar i det klassiska receptet för en ”cocktail”, alltså sprit, socker, bitters och vatten, men den serveras ofta över en kvalitetsbit is, med inlagda körsbär eller apelsinzest som garnityr i ett lågt rocksglas som oftast går under namnet ”Old fashioned-glas”. Efter drinken förstås.

För er som känner mig så vet ni att jag är en man som uppskattar kreativitet och att våga gå utanför det som annars är ramarna. En Old fashioned till exempel blandas som oftast på bourbon eller rye whiskey vilket blir otroligt bra. För att variera det, tycker jag dock att man kan testa annan whisk(e)y, tex en vällagrad single malt från Skottland.

Tips! Tveka inte att byta ut övriga ingredienser också för ett näst intill oändligt antal variationer. 

Hem
Menu
Scroll To Top