Shopping cart close

Artiklar

Kentuckys Bourbon-tradition
Fördjupning

Kentuckys Bourbon-tradition

Även om bourbon enligt lag inte måste produceras i “The Bluegrass state” så är det just i Kentucky som 95% av all bourbon-destillering sker. Det finns flera olika anledningar till att Kentucky fortsätter vara bourbon-centrum i världen. En av anledningarna är att Kentucky var Amerikas original-västern.

Snabbt upptäckte man att Kentucky har ideala förutsättningar för att göra whiskey i världsklass

När tidiga nybyggare flyttade västerut på jakt efter land och resurser så bosatte sig många av dessa i det som idag är delstaten Kentucky. Nybyggarna med ursprung i Skottland, Tyskland och Irland tog med sig både sin destillationsutrustning och kunskap i den ädla konsten. Snabbt upptäckte man att Kentucky har ideala förutsättningar för att göra whiskey i världsklass.

En av anledningarna till detta faktum är de stora mängder kalksten i berggrunden som hjälper till att filtrera bort oönskade mineraler från vattnet som ska användas i destillationsprocessen. En annan anledning är att jordmån och klimat är perfekt för att odla majs, bourbon whiskeyns huvudsakliga råvara och en källa till den distinkt söta smakprofilen. Kentucky har alltså det man i vinkretsar kallar för ypperligt bra terroir. Ytterligare en faktor är de ofta stora temperatursvängningarna från säsong till säsong och ibland även från en dag till en annan. Då bourbon lagras i kolade (rostade) ekfat gör temperatursvängningarna att eken absorberar och släpper ifrån sig whiskeyn, lite som att doppa en tepåse upp och ner i en kopp varmt vatten. Resultatet hos den färdiga produkten är härliga ekfatstoner i smak och bärnstensfärgad vätska. Många av nutidens destillerier och producenter av bourbon är extremt stolta över sitt ursprung och skulle aldrig kunna tänka sig att flytta från Kentucky, hela världens bourbon-centrum. Även om man som sagt är tillåtna att göra så.

Hem
Menu
Scroll To Top