David Kringlund
David Kringlund är en profil inom branschen och vinnare av Bartender-VM
David Kringlund är en profil inom branschen och vinnare av Bartender-VM
I veckan har jag ägnat lite tid till att laborera med cocktailen Dry Martini, en drink som på pappret kan ses som simpel, men som kräver viss kunskap för att bemästra.
”För att säkra balansen i receptet så måste man smaka sig fram”
Om vi börjar med ginen så tycker jag personligen att det krävs en gin med mycket karaktär. Det kan vara genom kryddsättningen och/eller en högre alkoholhalt. För att säkra balansen i receptet så måste man smaka sig fram, så är det alltid och eftersom att ginen utgör själva grundstenen i drinken så kan man börja där. Om man, som jag föreslår, använder en kraftfull gin, så måste man självklart möta upp den med vermouth och då en vermouth med mycket smak, här smakar man sig också fram. Om vermouthen eller ginen är av det sötare slaget så kan det verkligen vara på sin plats att möta upp den sötman med några droppar apelsinbitters, det är nämligen så man gör. Man balanserar sötma och bitterhet vid sidan av smakkombinationerna i övrigt. Om man bara gillar apelsinbitters för den intensiva smaken men inte vill åt så mycket beska så kan man förstås addera 1-2 droppar utan att förändra förhållandet mellan sött och bittert märkbart.
Det finns också två dolda ingredienser att ta hänsyn till här och det är vattnet och temperaturen. Ju kallare drinken är ju mindre kommer karaktären från örter och kryddor att träda fram till förmån för krispighet och en mer trögflytande munkänsla. Om drinken är rumstempererad eller till och med varm, så kommer det lätt med en ”stickig” känsla, vilket kan dämpas med en skvätt vatten av samma temperatur. Jag vill passa på att nämna, att en rumstempererad ”drajja” inte är att underskatta, smakerna kan komma fram på ett riktigt trevligt sätt.
Hur var det då med garnityren? Här finns det klassiskt två vägar att gå men jag hävdar flera. Oliv(er) eller citronzest är vanligt förekommande och bidrar på olika sätt, oliven med sälta och citronzesten med fräschör. Jag tycker dock att man kan gå utanför de ramarna. Kolla istället på hur gin och vermouth är kryddade och hur du kan addera till den smakprofilen. Om en gin starkt driven av rosmarin så behöver det inte vara fel att understryka den kryddan med en rosmarinkvist i drinken, på samma sätt som sältan från en kan lyfta helhetsupplevelsen av drinken.
Jag tror ni börjar förstå vart jag vill komma, det finns inga rätt och fel men det viktigaste är att drinken blir god, så är det.
Låt oss inte glömma glaset heller, här handlar det om att välja ett som såklart är visuellt snyggt men som är tunt nog att låta dig fokusera på det som är där i. Det ska självklart vara gott att dricka ur också.
Avslutningsvis vill jag uppmana dig att om du införskaffar gin och vermouth, smaka på dem, för att sedan kallröra en mycket klassisk ”drajja” på 5 cl gin och 1 cl vermouth och smaka igen. Vad vill du ha mer av? Citrus? Toppa med valfri citruszest. Sötma? Addera några droppar av något sött osv. Det är så vi lär oss om smaker och preferenser och det är så man också kan lära sig att respektera en klassiker samtidigt som man utvecklar den.
Ett väldigt härligt glas att använda när man serverar sin Dry Martini är Riedels Nick & Nora. Storleken och formen är perfekt för receptet som jag anger i texten. Dessutom är kvaliteten av väldigt tunn kristall vilket bidrar till upplevelsen av den här typen av drinkar.
David Kringlund är en profil inom branschen och vinnare av Bartender-VM