Shopping cart close

Artiklar

Jura skottland
Fördjupning

Det här är Jura

Ön Jura tillhör ögruppen Hebriderna och återfinns närmare bestämt i den inre delen av ögruppen.

”Det sägs att detta är Europas största strömvirvel och det finns många historier och skrönor om både uppkomsten av den samt offren som skördats genom århundradena.”

Den mest kända ön är troligtvis Islay men det finns även en annan namnkunnig ö vid namn Harris Island för den som gillar sin tweed. Jämfört med Islay är Jura mycker mer glesbefolkat med sina cirka 200 invånare i skrivande stund. Däremot finns det gott om kronhjortar och populationen överstiger den mänskliga många gånger om. Ön är bergig, kal och till stora delar täckt av torv. Huvudorten och tillika huvudstaden på ön heter Craighouse och i den lilla byn kretsar det mesta kring destilleriet med samma namn som ön. Destilleriet producerar, som så många andra skotska motsvarigheter, single malt. Byn är också hem och öns enda hotell, matbutik och kyrka.

Mellan Juras nordligaste udde och ön Scarba återfinns Corryvreckan-bukten där en strömvirvel gör passagen livsfarlig. Det sägs att detta är Europas största strömvirvel och det finns många historier och skrönor om både uppkomsten av den samt offren som skördats genom århundradena.

 

På den södra delen av ön finner vi en så kallad “national scenic area” en av endast fyrtio sådana områden i hela Skottland. Definitionen är att att områden skall bjuda på exceptionella vyer värda att skydda från all form av exploatering. För många litterärt intresserade är kanske ön mest känd för att George Orwell bodde i en liten stuga på ön. Det var efter andra världskriget han valde att tillfälligt bosätta sig på Jura för att skriva boken 1984.

Hem
Menu
Scroll To Top